Vapaaksinarsistista.fi

Miksi traumaselviytyjän ei pidä antaa anteeksi pahoinpitelijälleen?

Miksi traumaselviytyjän ei pidä antaa anteeksi pahoinpitelijälleen?

JAA BLOGIPOSTAUS

Miksi traumaselviytyjän ei pidä antaa anteeksi pahoinpitelijälleen? Olet varmasti kuullut seuraavanlaisia toteamuksia anteeksiannosta:

Sinun pitää antaa anteeksi, jotta voit päästä elämässäsi eteenpäin”

Anteeksianto vapauttaa/parantaa”

Mutta miksi traumaselviytyjän ei pidä antaa anteeksi pahoinpitelijälleen? Miksi hänen ei tule antaa anteeksi sille, joka traumatisoi hänet? Koska… se vain pitkittää ja hidastaa toipumisprosessia. Tässä blogipostauksessa paljastankin 5 syytä siihen, miksi traumaselviytyjän ei pidä antaa anteeksi pahantekijälleen.

Miksi traumaselviytyjän ei pidä antaa anteeksi pahoinpitelijälleen?

Anteeksiannon sanotaan helpottavan eteenpäinmenoa ja parantavan. Mutta anteeksiantoon ei pidä missään nimessä painostaa, kun kyseessä on traumaselviytyjä, koska:

1| Anteeksianto vähättelee traumaselviytyjän kokemaa rikosta/pahoinpitelyä ja saa aikaan turvattomuutta

Traumaselviytyjää ei voi pakottaa antamaan anteeksi ihmiselle, joka on satuttanut häntä. Traumaselviytyjälle ei voi todeta, että ”siitähän on jo vuosia, antaisit jo anteeksi” tai ”menisit nyt eteenpäin”. Nämä toteamukset kuvastavat empatian puutetta ja saavat traumaselviytyjän tuntemaan, kuin hänen tunteensa ja kokemuksensa olisivat vääriä tai vähäpätöisiä.

Anteeksiantoon painostaminen saa traumaselviytyjässä aikaan turvattomuutta. Traumaselviytyjällä ei ole mitään velvollisuutta antaa anteeksi ihmiselle, joka on loukannut hänen rajojaan/ihmisoikeuksiaan tai aiheuttanut hänelle syviä kärsimyksen tunteita.

2| Anteeksianto keskittyy pahoinpitelijään, eikä traumaselviytyjään

Anteeksiantoon painostaminen nostaa pahoinpitelijän jalustalle ja keskittyy pahoinpitelijään, eikä traumaselviytyjään. Toipumisen kannalta merkittävää ei ole traumaselviytyjän suhde pahoinpitelijään vaan suhde omaan itseensä. Siihen, miten hyvin traumaselviytyjä pystyy hyväksymään kokemansa trauman osaksi elämänpolkuaan – eikä ”anteeksiantavainen” asenne pahoinpitelijää kohtaan silloin paranna tilannetta.

3| Anteeksianto syyllistää traumaselviytyjää ja kasvattaa häpeää

Traumaselviytyjä usein uskoo, että hän ei ole riittävä tai hän on heikko, paha tai kelvoton ihmisenä. Traumaselviytyjä syyllistääkin itseään traumasta, jonka hän on kokenut. Jos traumaselviytyjää painostetaan antamaan pahoinpitelijälle anteeksi, traumaselviytyjä helposti syyllistää itseään pahoinpitelijän teoista.

Annan sinulle esimerkin: Mari uskoo, että hän on paha lapsi, koska hänen isänsä huusi hänelle aina lapsuudessa. Aikuisenakin hän uskoo olevansa paha persoona. Kun sukulainen sitten painostaa anteeksiantoon isää kohtaan (siitähän on jo vuosia, antaisit jo isällesi anteeksi), eikä Mari kykenekään antamaan anteeksi, tuntee hän entistä syvemmin olevansa paha persoona. Anteeksiantoon painostaminen kasvattaakin häpeää, mikä ei ole toipumista edistävää.

4| Anteeksianto rohkaisee hiljaisuuteen

Jos traumaselviytyjää painostetaan antamaan anteeksi pahoinpitelijälleen, rohkaisee se hiljaisuuteen. Siihen, ettei ole tarvetta keskustella tai prosessoida tapahtunutta traumaa sen pidemmälle. Ja se voi saada traumaselviytyjän tuntemaan kuin trauma olisi käsitelty.

Toipumisen kannalta traumaselviytyjän on kuitenkin saatava keskustella ja jakaa näkemyksiään niin usein kuin on tarvetta. Se on elintärkeää toipumisen kannalta. Anteeksiantoon painostaminen saattaakin saada traumaselviytyjän tuntemaan kuin hänen ei tulisi enää jakaa näkemyksiään traumasta kenenkään kanssa – mikä voi pysäyttää hänen koko toipumisensa.

5| Anteeksiantoa voidaan käyttää estämään toipumista

Traumatyö on kivuliasta. Vältelläksesi kipua, voit haluta antaa anteeksi pahoinpitelijällesi… toivoen, että trauman aiheuttama kipu häviäisi. Mutta se ei häviä. Traumatyössä tulet kohtaamaan monia kivuliaita tunteita, kuten syvää surua, vihaa, häpeää, pelkoa ja erilaisia kehotuntemuksia… eikä anteeksianto pahoinpitelijääsi kohtaan silloin poista kokemaasi tuskaa lopullisesti.

Lopuksi

Anteeksiantoa voidaan käyttää traumanhoidossa, jos traumaselviytyjä itse niin hyväksi kokee. Mutta anteeksiantoon ei tule missään nimessä painostaa ja väittää, että se automaattisesti edistäisi toipumista. Traumaselviytyjän on itse saatava päättää, mitä hän antaa pahoinpitelijälleen anteeksi ja mitä ei!


Apua traumaselviytyjälle?

JAA BLOGIPOSTAUS

TILAA YOUTUBE KANAVAMME JA RSS SYÖTE

MUITA SAMAAN KATEGORIAAN KUULUVIA BLOGIKIRJOITUKSIA

Kategoriat

Uusimpia blogikirjoituksia, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Osallistu verkkovalmennuksiin

Murtaudu ulos narsistin luomasta painajaisesta ja saa elämäsi takaisin!

Osallistu verkkovalmennuksiin

Murtaudu ulos narsistin luomasta painajaisesta ja saa elämäsi takaisin!
Kauppaan

Osta itsellesi myös muita digitaalisia tuotteita

Hei, olen Kirsi

… ja toimin valmentajana, kouluttajana ja vertaistukena narsistien uhreille. Sydämeni asiana on auttaa narsistin uhreja irtautumaan ja toipumaan tuhoisasta suhteesta, löytämään oman äänensä ja pääsemään irti rajoittavista ja myrkyllisistä uskomuksista, jotka trauma on aikaansaanut.

 

Idea sivuston perustamiseen lähti alunperin omasta tarpeestani, sillä olen itse narsistiperheen kasvatti ja traumaselviytyjä. Sivustollani ja valmennuksissani jaankin sinulle kaiken sen tiedon ja ne työkalut, jotka olen itse hyväksi havainnut ja jotka auttoivat minua rakentamaan itseni ja elämäni uudelleen julman ja pitkään kestäneen pahoinpitelyn jälkeen.

 

Oletpa missä tahansa kohtaa matkaasi nyt, tämä sivusto toimii valonasi, tukenasi ja turvapaikkanasi. Enää sinun ei tarvitse selviytyä yksin. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Tule mukaan verkkovalmennukseen